Vyhledávání a Atlasu…

Kachna růžovohlavá

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kachnovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Sociální chování
Třídy a podtřídy živočichů:LetciVrubozobí
Barvy:RůžováŠedá
Ostatní:Ohrožený druhVyhynulý
Řády živočichů:Vrubozobí
Kachna růžovohlavá (Rhodonessa caryophyllacea)

Netta caryophyllacea


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída praví ptáci
Nadřád letci
Řád Vrubozobí„>vrubozobí
Čeleď kachnovití
Rod kachna
Stav ohrožení
Popis zvířete

Kachna růžovohlavá (Netta caryophyllacea) je fascinující a jedinečné druh vodního ptáka z čeledi kachnovitých. Rozpoznatelný na první pohled svou charakteristickou růžovou barvou hlavy, z níž tato kachna dostala své pojmenování, tento druh představuje opravdu obrazný klenot mezi vodními ptáky.

Kachna růžovohlavá dosahuje délky 48-52 cm a v křídlech měří 84-88 cm. Samci jsou obecně větší než samice a mají více výraznou růžovou barvu na hlavě, zatímco samice mají hlavu spíše šedivou nebo béžovou. Oba pohlaví mají černý zobák a bílé tělo s černým ocasem a horní částí křídel.

Tato kachna je původem z jižní Asie, kde obývá převážně sladkovodní jezera a mokřady v Indii, Bangladéši a Barmě. Živí se především rostlinnou potravou, jako jsou semena, listy a vodní rostliny, ale nezřídka konzumuje i malé bezobratlé.

Kachna růžovohlavá je známa svým sociálním chováním. Žije v hejnech, přičemž některá mohou čítat až několik stovek jedinců. Během období rozmnožování se však páry oddělují a hnízdí samostatně.

Co se týče rozmnožování, samice snáší 6-12 vajec, která jsou inkubována po dobu přibližně 28 dní. Mláďata jsou schopna létat již po 55-60 dnech.

Kachna růžovohlavá je v současnosti považována za ohrožený druh, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovu. Mezinárodní úsilí se nyní soustředí na ochranu a obnovu jejich přirozených stanovišť, aby bylo zajištěno jejich přežití pro budoucí generace.