Vyhledávání a Atlasu…

Ibis hnědý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Ibisovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druhSociální chováníVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:BrodivíLetci
Barvy:FialováZelená
Řády živočichů:Brodiví
Ibis hnědý (Plegadis falcinellus)

Plegadis falcinellus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Brodiví„>brodiví
Čeleď ibisovití
Rod ibis

Popis zvířete

Ibis hnědý, známý také pod svým vědeckým názvem Plegadis falcinellus, je fascinujícím zvířetem, které patří do čeledi ibisovitých. Tento elegantní a graciózní pták je nezaměnitelný díky svému dlouhému, černému, zahnutému zobáku a hlubokě hnědým peřím, které v záři světla odhalí svůj tajemný, metalický fialově-zelený lesk.

Ibis hnědý je středně velký druh, který měří v průměru 55 až 65 centimetrů na délku a dosahuje rozpětí křídel 80 až 95 centimetrů. Je to všestranný pták, který je schopen žít ve velkém rozsahu přirozených prostředí, od bažin a mokřadů až po rybníky a řeky.

Tyto ptáky jsou velmi sociální a žijí ve velkých koloniích, které mohou zahrnovat stovky až tisíce jedinců. Jsou také velmi aktivní a pohyblivé, a to nejen za letu, ale i na zemi, kde chodí s hlavou a krkem nataženými vpřed.

Ibis hnědý je všežravec, který se živí širokou škálou potravy. Jeho strava zahrnuje hmyz, malé ryby, žáby, plže, červy a další bezobratlé, které loví pomocí svého dlouhého zobáku v mělké vodě nebo na bahnitém povrchu.

Co se týče rozmnožování, ibis hnědý je monogamní, což znamená, že si vybírá jednoho partnera na celý život. Samice kladou obvykle 3 až 4 vejce, která jsou následně inkubována oběma rodiči po dobu přibližně tří týdnů. Mladí ibisové poté zůstávají s rodiči dalších 6 týdnů, než jsou schopni sami létat.

Ačkoli je ibis hnědý rozšířený a jeho populace je poměrně stabilní, čelí také vážným hrozbám, včetně ztráty přirozeného prostředí a změny klimatu. I přes tyto výzvy je však tento druh považován za nejmenší obavy pro mezinárodní unii pro ochranu přírody.