Vyhledávání a Atlasu…

Hýl rudý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Pěnkavovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Teritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ČervenáŠedohnědá
Řády živočichů:Pěvci
Hýl rudý (Carpodacus erythrinus)

Carpodacus erythrinus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď pěnkavovití
Rod hýl

Popis zvířete

Hýl rudý, známý také pod latinským názvem Carpodacus erythrinus, je malý, avšak nápadný druh pěvce z čeledi hýlovitých. Rozpoznávatelný je především pro svoji typickou rudou peří, které je viditelné zejména u samců, zatímco samice jsou obvykle zbarvené do šedohnědých odstínů se světlejšími skvrnami na břiše.

Hýl rudý měří přibližně 15 centimetrů na délku a váží kolem 20 gramů. Je tedy velikosti srovnatelný s vrabcem, ale charakteristickým znakem je jeho špičatý zobák. Jeho oči jsou malé a tmavé a jeho tělo je robustní s krátkými nohami.

Jeho přirozeným prostředím jsou smíšené lesy, okraje lesů, zahradní a parkové porosty a také horské oblasti. Tento druh je rozšířený především v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Přezimuje často v jihozápadní Asii.

Hýl rudý je známý svým pěveckým uměním. Zpěv samců je melodický a rozmanitý. Tito ptáci jsou převážně býložraví, ale v jejich stravě nechybí ani menší bezobratlí, jako jsou například hmyz nebo pavouci.

Samci hýla rudého jsou velmi teritoriální a často se zapojují do bojů o teritorium a samičky. Samice jsou zodpovědné za stavbu hnízd, která jsou obvykle umístěna ve větvích stromů nebo keřů. Samice snáší 4-6 modrozelených vajec, která jsou pak po dobu přibližně dvou týdnů zahřívána. Poté, co se mláďata vylíhnou, jsou krmena oběma rodiči.

Jako mnoho jiných druhů ptáků, i hýl rudý je ohrožen habitatovou ztrátou a dalšími lidskými činnostmi. Přesto se mu daří přežít a adaptovat se na různé prostředí, a tak je stále považován za poměrně běžný druh.