Vyhledávání a Atlasu…

Gepard východoafrický

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kočkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Samotářský
Třídy a podtřídy živočichů:SavciŠelmy
Barvy:ČernáZlatá
Ostatní:Ohrožený druh
Řády živočichů:Šelmy
Gepard východoafrický

Acinonyx jubatus fearonii


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád Šelmy„>šelmy
Čeleď kočkovití
Podčeleď malé kočky
Rod gepard

Popis zvířete

Gepard východoafrický (Acinonyx jubatus fearonii) je poddruh geparda, který je rozšířený převážně ve východní Africe. Jedná se o jedno z nejrychlejších suchozemských zvířat na světě, které dosahuje rychlosti až 120 km/h při krátkých sprintech.

Tento poddruh geparda se liší od ostatních převážně svým zbarvením a strukturou těla. Kůže geparda východoafrického je světlejší než u jiných poddruhů a je pokryta černými skvrnami různých velikostí, které mu pomáhají maskovat se v trávě při lovu. Jeho tělo je štíhlé a lehké, s dlouhými tenkými nohami a krátkým ocasem, který mu pomáhá udržovat rovnováhu při rychlých zatáčkách.

Gepard východoafrický má velmi specifický lovící styl. Nejprve svou kořist sleduje z dálky a poté na ni zaútočí v rychlém sprintu. Jeho silná čelist a ostré drápy mu umožňují rychle a efektivně zabíjet kořist. Jeho dieta se skládá převážně z menších savců, jako jsou antilopy a zajíci, ale nepohrdne ani ptáky či plazy.

Jedná se o samotářské zvíře, které tráví většinu času samo, mimo období páření. Samice rodí jedno až pět mláďat, která se po narození učí lovit sledováním matky.

Gepardy východoafrické jsou v současnosti ohrožené v důsledku ztráty přirozeného prostředí a ilegálního lovu. Mnoho ochranářských organizací se snaží o záchranu tohoto ohroženého druhu prostřednictvím různých programů zaměřených na ochranu jeho přirozeného prostředí a zvýšení povědomí veřejnosti o tomto unikátním zvířeti.