Vyhledávání a Atlasu…

Fregatka obecná

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Fregatkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Aktivní v noci
Třídy a podtřídy živočichů:Letci
Barvy:ČernáČervená
Řády živočichů:Veslonozí
Fregatka obecná (Fregata minor)

Fregata minor


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád veslonozí
Čeleď fregatkovití
Rod fregatka

Popis zvířete

Fregatka obecná, vědecky známá jako Fregata minor, je jedním z pěti druhů fregatek, které patří do rodiny Fregatidae. Toto druhově velmi důležité a pozoruhodné zvíře je rozšířené téměř po celém světě s výskytem především v tropických a subtropických oblastech Indického, Atlantského a Tichého oceánu.

Fregatka obecná je velký mořský pták s charakteristickým dlouhým, vidličitým ocasem a velkými, špičatými křídly, které mohou mít rozpětí až 2,3 metru, což je největší poměr rozpětí křídel k tělu u jakéhokoli ptáka. Samci jsou jedineční svým výrazným, nafukovacím rudým hrdlem, které používají při námluvách k přilákání samic. Samice a mladí ptáci se odlišují svým bílým hrdlem a prsy.

Fregatky obecné jsou vynikající letci, které mohou strávit dny a noci v letu bez potřeby odpočinku na zemi nebo na vodě. Jejich lehká těla a velká křídla jim umožňují využívat termických proudů k plachtění a akrobacii na obloze.

Stravovací návyky fregatek obecných zahrnují ryby a mořské živočichy, které loví na hladině moře. Jsou známé svými kleptoparazitickými návyky, což znamená, že často okrádají jiné mořské ptáky o jejich úlovek, místo aby se samy pustily do lovu.

Hnízdění a rozmnožování fregatek obecných jsou komplexní a náročné. Hnízdí v koloniích na stromech nebo na zemi, kde vytvářejí jednoduchá hnízda z větví. Samec přiláká samici nafouknutím svého rudého hrdla a máváním křídly, zatímco sedí na svém hnízdě. Inkubační období trvá přibližně 55 dní a oba rodiče se střídají v péči o mládě.

I když fregatka obecná nemá v současnosti status ohroženého druhu, stále čelí řadě hrozeb, včetně ztráty přirozeného prostředí, znečištění a rybolovu. Mezinárodní ochranná opatření jsou nezbytná k zajištění jejich dlouhodobého přežití.