Vyhledávání a Atlasu…

Cvrčilka slavíková

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Cvrčilkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:Hnědá
Ostatní:Ohrožený druh
Řády živočichů:PěvciZpěvní
Cvrčilka slavíková (Locustella luscinioides)

Locustella luscinioides


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Podřád zpěvní
Čeleď cvrčilkovití
Rod cvrčilka

Popis zvířete

Cvrčilka slavíková, latinsky nazývaná Locustella luscinioides, je druhem malého ptáka, který patří do čeledi cvrčilkovitých. Je představitelem jednoho z mnoha druhů cvrčilek, které jsou v České republice zastoupeny. Má dlouhé tělo, které dosahuje délky přibližně 13 až 15 centimetrů a váhy mezi 12 až 23 gramy. Má hnědé zbarvení s tmavými skvrnami a pruhy, což jí pomáhá se skrývat v rákosí a vysoké vegetaci.

Cvrčilka slavíková má velmi výrazný zpěv, který je tvořen dlouhými cvrlikavými tóny s nápadnými zvukovými efekty. Tento zpěv může trvat až několik minut bez přerušení a je slyšet zejména v noci během období rozmnožování. Zpěvem samci lákají samice k páření.

Tento pták obývá především bažinaté oblasti, rákosí a vlhké louky s hustými keři. Jeho areál rozšíření zahrnuje velkou část Evropy, zasahuje až do západní Asie. V zimě migruje do jižních oblastí Afriky.

Cvrčilka slavíková se živí převážně hmyzem a jeho larvami, ale také malými plži a pavouky. Loví převážně na zemi nebo mezi nízkou vegetací.

Hnízdo si staví při zemi mezi hustou vegetací. Samice snáší obvykle 4 až 6 vajec, na kterých sedí po dobu 12 až 14 dnů. Mláďata jsou poté závislá na rodičích ještě dalších 11 až 13 dnů, než opustí hnízdo.

Cvrčilka slavíková patří mezi ohrožené druhy ptáků v některých oblastech svého výskytu, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí v důsledku změn v zemědělství a urbanizace. Jejím přirozeným predátorem jsou například kočky, lišky či draví ptáci.