Vyhledávání a Atlasu…

Čírka úzkozobá

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kachnovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Stěhovavý ptákVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:LetciVrubozobí
Barvy:BíláČernáŠedá
Řády živočichů:Vrubozobí
Čírka úzkozobá (Marmaronetta angustirostris)

Anas angustirostris


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Vrubozobí„>vrubozobí
Čeleď kachnovití
Rod kachna
Stav ohrožení
Neohrožen

Popis zvířete

Čírka úzkozobá (Anas angustirostris) je druh kachny, která se nachází v Jižní Americe a patří do rodiny vrubozobých (Anatidae). Tato zvířata jsou středně velká s délkou těla kolem 40-50 cm a váhou mezi 500 gramy až 1 kilogramem. Její výrazným rysem je její úzký a dlouhý zobák, který používá k filtrování potravy z vody. Právě od tohoto zobáku je odvozen její název – „úzkozobá“.

Čírka úzkozobá má tmavě hnědé peří na hřbetu a bocích, s bílým břichem. Křídla jsou černě a bíle pruhovaná. Samice jsou obecně méně výrazné barvy než samci, s hnědým peřím a méně výraznými pruhy na křídlech. Hlava je šedá s žlutými očima.

Tyto kachny jsou všežravé a jejich strava zahrnuje vodní rostliny, malé bezobratlé, ryby a semena. Často se potápějí, aby hledaly potravu na dně vodních těles.

Čírka úzkozobá je typicky tiché zvíře, které se ozývá jen v období páření nebo v případě nebezpečí. V období rozmnožování samice klade 8 až 12 vajec, která jsou následně inkubována po dobu asi 25 dní.

Jedná se o stěhovavé zvíře, které migruje na zimu do teplejších oblastí. Přes léto se vrací do svých původních hnízdišť.

Čírka úzkozobá je běžně viděna v hejnech, přičemž představuje důležitou součást ekosystému svého životního prostředí. I přes to, že její populace není momentálně ohrožena, je důležité sledovat její stav, aby bylo možné předcházet potenciálním hrozbám.