Vyhledávání a Atlasu…

Červenka obecná

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Lejskovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěvTeritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláHnědáOranžováŠedá
Řády živočichů:Pěvci
Červenka obecná (Erithacus rubecula)

Erithacus rubecula


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď lejskovití
Rod červenka
Váhy a míry
Délka od 12 do 14 cm
Hmotnost od 16 do 18 g
Délka rozpětí křídel 22 cm
Biologická data
Délka života od 1 do 12 let

Popis zvířete

Červenka obecná, latinsky známá jako Erithacus rubecula, je jedním z nejrozpoznatelnějších a nejoblíbenějších ptáků v Evropě. Jde o malého zpěvavého ptáka, který je snadno identifikovatelný podle jeho oranžovočervené prsa a tváře, které kontrastují s jeho šedými, hnědými a bílými perami na těle a křídlech. Červenka obecná má také tmavé oči, tenký černý zobák a krátké černé nohy.

Červenka obecná je rozšířená po celé Evropě, západní Asii a severní Africe. Preferuje dřevěnaté prostředí, jako jsou lesy, parky a zahrady, kde jsou dostupné stromy a keře pro hnízdění a dostatek hmyzu a bobulí pro stravu. Je aktivní během dne a zůstává většinou na zemi, kde hledá potravu.

Hnízdí jednou až dvakrát ročně, přičemž samice klade 4 až 6 světle modrých nebo zelených vajec s hnědými skvrnami. Hnízdo je vyrobené z listů, trávy a mechu a je obvykle umístěno v dutině stromu nebo keře.

Červenka obecná je známá svým krásným zpěvem, který je často slyšet brzy ráno nebo pozdě večer. Zpěv je složen z různých melodií a tónů a slouží k označení teritoria nebo k přilákání partnerky.

Červenky obecné jsou poměrně dlouhověké pro svou velikost, s průměrnou délkou života kolem 1,1 roku, ale některé jedince se dožívají až 12 let. Jsou velmi teritoriální a často se vracejí na stejné místo k hnízdění rok co rok.

Toto zvíře je velmi oblíbené v lidové kultuře a často je spojováno s Vánocemi nebo se zobrazuje na vánočních kartách. Je také národním ptákem Velké Británie.