Vyhledávání a Atlasu…

Bukač velký

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Volavkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:MaskováníNoční živočichSamotářský
Třídy a podtřídy živočichů:BrodivíLetci
Řády živočichů:Brodiví
Bukač velký (Botaurus stellaris)

Botaurus stellaris


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Brodiví„>brodiví
Čeleď volavkovití
Rod bukač

Popis zvířete

Bukač velký (Botaurus stellaris) je druh ptáka patřící do čeledi volavkovitých (Ardeidae). Tento tajemný a poměrně vzácný druh je rozšířený po celé Evropě, obývá také části Asie a Afriky. Jeho přirozeným ekosystémem jsou mokřady, rašeliniště a jezera s hustými rákosovými porosty, které mu poskytují ideální podmínky pro hnízdění a lov.

Bukač velký je výjimečný svým vzhledem. Dosahuje velikosti až 75 cm a váhy mezi 1 až 1,5 kg, což ho řadí mezi největší druhy volavek. Má dlouhý krk, velkou hlavu a mohutný žlutý zobák, kterým se dokáže rychle a přesně zmocnit své kořisti. Bukači mají charakteristické hnědobílé proužkování peří, které je skvělým maskovacím mechanismem v rákosí.

Bukač velký je noční pták, který přes den spí a loví především v noci. Jeho dieta se skládá především z ryb, hmyzu, obojživelníků a malých savců. Loví pomocí strategie nazvané „číhání a přepadání“, kdy nehybně stojí na jednom místě a čeká, až se kořist přiblíží na dosah jeho zobáku.

Bukači jsou samotářská zvířata, která se setkávají pouze v období rozmnožování. Samice snáší 5 až 6 vajec, která inkubuje po dobu asi 28 dní. Mladí bukači se pak osamostatňují po 7 až 8 týdnech.

Za zmínku stojí také jedinečný zpěv bukače velkého, který vydává především v období rozmnožování. Zvuky, které by se daly přirovnat k bublání nebo dunění, jsou slyšet na velkou vzdálenost, a to až 5 km.

Bukač velký je na seznamu IUCN klasifikován jako málo dotčený druh, i přesto však jeho populace trpí kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí a také kvůli lovci, kteří ho stále považují za cennou kořist.