Vyhledávání a Atlasu…

Fagus sylvatica


Detail
Kategorie listem
Barvy ů ,
Tvary listů
Typy listů ,
Požadavky rostliny , , , , ,
Použití rostliny , ,
Použitelné části rostliny
Popis

Bukové lesy působí nejmohutněji a nejmalebněji. Buk patří k našim nejčastějším lesním dřevinám.

Plody buku lesního jsou uzavřeny po dvou v číškách, které se v době zralosti otevírají čtyřmi cípy. Povrch číšky je sametově matný, porostlý četnými delšími, na vrcholu zahnutými, tuhými , mezi nimiž jsou ještě měkké řídké chlupy. Číšky jsou hnědé, asi 2,3 cm dlouhé a 1,5 cm široké.

Semena jsou trojboká, mají svraštělý povrch a červenohnědou barvu. Jsou asi 1,5 cm dlouhá a 0,7 cm široká.

Nažky jsou , na hranách úzce křidlaté, na bázi mají velký trojúhelníkovitý pupek plodní, na vrcholu krátký zobánek. Oplodí je hladké, lysé, na křídlatých okrajích krátce chlupaté, středně lesklé. Plody jsou skořicově hnědé, asi 2 cm dlouhé a 1 cm široké.

Hypokotyl je krátce pýřitý. Klíční listy jsou příčně široce oválné, přisedlé, kolem 30 mm široké, na konci nepravidelně chobotnaté, na bázi s tupými, střelovitými výběžky, s žilnatinou vidličnatě větvenou. Jsou lysé, kožovité, na líci tmavozelené, na rubu nápadně bělavé. První dva listy jsou , další , na jemně a dlouze pýřitých stonkových článcích, jsou široce až vejčité, zašpičatělé, na okraji mělce vykrojené až oddáleně , krátce řapíkaté, jemně přitiskle chlupaté, se zpeřenou žilnatinou a opadavými palisty. V prvním roce se většinou vyvinou tři listy.

Čeleď:
Fagaceae

Výskyt:
Buk je druhem spíše chladnějšího a vlhčího stupně od 400 do 1000 m.n.m.

Množení:
Strom je rozšiřován lesní zvěří, na jeho šíření má velký podíl i člověk. Rozmnožuje se pouze generativně, kulturní odrůdy vegetativně – roubováním. Semenáčky se vyvíjejí od června. Klíčivost je krátkodobá.

Použití:
Dřevo buku je tvrdé, těžké, málo pružné, roztroušeně pórovité, nepravidelně štěpné. Používá se při chemickém zpracování dřeva k výrobě celulózy, v nábytkářství, parketářství i jako topivo. Listy jsou dobrým stelivem a krmivem pro kozy.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx