Vyhledávání a Atlasu…

Pinus pinea


Kategorie
Jehličnany
Výška rostliny
do 25 m
Barvy listů
zelená
Typy listů
jehličnaté, stálezelené
Měsíce plodů
Srpen, Září
Požadavky rostliny
slunce, polostín, kyselé půdy, písčité půdy, nenáročné, humózní půdy
Použití rostliny
solitéra, v potravinářství
Použitelné části rostliny
plod

Borovice pinie je strom vysoký do 25m, stálezelený, samosprašný. Délka jeho života je dlouhá. Plody jsou velké asi 1cm, po oloupání jsou v šiškách slonovinově bílá semena, která jsou bohatá na minerály a oleje.

Pinelky připomínají oříšky, jsou ale měkčí. Většina jich pochází z borovice pinie. Je to atraktivní strom a korunou hřibovitého tvaru a lesklými, hnědými šiškami, které se na slunci rozevírají a vypadávají z nich jedlá semena. Ta jsou obalena v tuhém osemení, které je nutné před konzumací oloupat.
Borovice pinie prospívá i v severních oblastech, bez dostatku slunce zde ale šišky neuzrají.
Limba horská (Pinus cembra) je na Sibiři důležitým zdrojem potravy.
Pinus cembroides má semena velikosti hrášku, jsou výborná pražená.
Nejkvalitnějším druhem je Pinus edulis.

Jiný jehličnatý strom, blahočet A. araucana, má také jedlá semena a může růst v chladnějším podnebí, ale nebude zde nejspíš plodit.

Blahočet úzkolistý (A. angustifolia) není tak otužilý a pro pěstování ve skleníku je příliš velký.

Čeleď:
Pinaceae

Pěstování:
Má-li pinie plodit i v chladných zemích, vyžaduje chráněné stanoviště. Přednost dávají písčitým a kyselým půdám.

Pinie jsou většinou příliš velké, při omezování růstu však bohužel neplodí. Pinus canariensis se dobře hodí k pěstování v bytě.

Nejlepší je ponechat stromy bez zásahu, neprořezávat je.
Pokud piniím poskytneme dostatek prostoru, jsou velmi atraktivní. Pinelky jsou výtečnou potravou pro ptactvo.

Použití:
Pinie jsou zdrojem terpentýnu a pryskyřice. Pinelky se praží a solí podobně jako arašídy, Přidávají se i do perníku, cukroví, salátů a polévek.

Množení:
Pinie se množí semeny, při dostatku zkušeností se mohou i roubovat.

Choroby, škůdci:
Pinie vyžadují k růstu symbiotické bakterie a houby a při přesazování je proto vhodné nabrat i půdu z původního stanoviště.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx