Vyhledávání a Atlasu…

Sambucus racemosa


Detail
Kategorie
Výška rostliny od 100 cm do 4 m
Barvy rostliny žlutozelená
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů , , ,
Typy listů ,
Měsíce kvetení ,
Požadavky rostliny , , , , ,
Použití rostliny ,
Popis

Bez hroznatý je keř vysoký 1 -4m, má žlutou nebo světle hnědou dřeň ve větvích. Listy jsou lichozpeřené, 10 -25cm dlouhé, složené z 5 -7 vejčitých až kopinatých, ostře pilovitých lístků. Květy vykvétají současně s růstem listů v dubnu a květnu, jsou pětičetné, zelenavě žluté, ve vejčitých nebo kuželovitých, 5 -10cm dlouhých latách. Bobulovité peckovice jsou červené, až 0,5cm široké a obsahují 3 -5 pecek. Plody slouží za potravu ptákům.
Bez hroznatý se dříve používal jako projímavý prostředek a k vyvolání dávení, chebdí sloužilo jako močopudný a potopudný prostředek. Ze semen bezu hroznatého se získával po odstranění pryskyřičných látek pokrmový olej.
Bez chlebdí (Sambucus ebulus) je vytrvalá bylina, vysoká 0,5 -2m, nepříjemně páchnoucí. Listy má složené z 5 -13 pilovitých lístků. Květy vykvétají od června do v plochých vrcholících, jsou bílé nebo načervenalé, prašníky červené. Plodenství je vzpřímené nebo odstávající, černé plody od srpna do října.
Chlebdí se může zaměnit s bezem černým, ale to nemá zdřevnatělé kmínky a větve.

Čeleď

Původ:
Bez hroznatý roste v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe.

Použitelné části:
Používají se plody.

Sběr:
Plody se sklízejí od června do srpna a ihned se zpracovávají. Plody obsahují cukry, provitamin A, vitamin C, mastný olej. Semena obsahují glykosidy a lektiny uvolňující kyselinu kyanovodíkovou.

Použití:
Trpce kyselé bobulky bezu hroznatého je možné zpracovávat v kuchyni, když se uvaří. U tohoto druhu bezu se navíc doporučuje vždy odstranit semena. Bez chebdí ale nemá žádné kulinářské využití.
Bez hroznatý po požití většího množství ů vyvolává zvracení a průjem. Chebdí vyvolává nevolnost, zvracení, krvavý průjem, škrábání v krku, bolesti hlavy a srdeční obtíže.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx