Vyhledávání a Atlasu…

Berneška tmavá

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kachnovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Migrační chováníMonogamní druhSpolečenské zvíře
Třídy a podtřídy živočichů:LetciVrubozobí
Barvy:BíláČernáŠedá
Ostatní:Chráněný druhOhrožený druh
Řády živočichů:Vrubozobí
Berneška tmavá (Branta bernicla)

Branta bernicla


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Vrubozobí„>vrubozobí
Čeleď kachnovití
Rod berneška

Popis zvířete

Berneška tmavá, známá také pod latinským názvem Branta bernicla, je druh středně velkého bahňáka z čeledi kachnovitých. Je charakteristická svou převážně černou a šedou barvou s bílým proužkem na nízkém zobáku. Její tělo je kompaktní, zobák krátký a silný, nohy jsou krátké a silné s plovacími blánami mezi prsty. Dorůstá do výšky 55-66 centimetrů a váhy mezi 1-2 kilogramy.

Toto zvíře je migrující, což znamená, že se pravidelně stěhuje mezi místy, kde tráví léto a zimu. Bernešky tmavé obývají arktické oblasti Severní Ameriky, Grónska a Evropy. Na zimu migrují na pobřeží Severního moře, Atlantského oceánu a Tichého oceánu.

Berneška tmavá je společenské zvíře a často se vyskytuje ve velkých hejnech. Jsou to monogamní ptáci, kteří si hledají partnera na celý život a společně se starají o svá mláďata.

Jejich potrava se skládá především z rostlinných materiálů, jako jsou vodní rostliny, řasy a trávy, ale také se mohou živit drobnými bezobratlými živočichy. Bernešky tmavé hnízdí na zemi v blízkosti vody, kde staví hnízda z rostlinných materiálů a peří.

Berneška tmavá je chráněným druhem, který je ohrožen ztrátou přirozeného prostředí způsobenou lidskou činností. Jejich populace však zůstávají stabilní díky úsilí o ochranu a konzervaci tohoto druhu.