Vyhledávání a Atlasu…

Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád šelmy
Čeleď psovití
Plemeno
Země původu Itálie
Hmotnost samce od 32 do 38 kg
Hmotnost samice od 26 do 32 kg
Výška samce od 58 do 62 cm
Výška samice od 54 do 58 cm
Skupina FCI FCI I. – Ovčáci a honáčtí psi
Sekce FCI Sekce 1 – Ovčáci (bez zkoušky z výkonu)
FCI standard

Popis zvířete

Bergamský ovčák je jedinečné a starobylé plemeno psa, pocházející z italského regionu Bergamo, odkud dostalo své jméno. Jejich velká, robustní těla jsou pokryta dlouhou, zvlněnou srstí, která je obvykle stříbrně šedá, čímž se tento pes dokonale maskuje v horském prostředí, kde se původně vyskytoval. Jejich srst je také velmi hustá a voděodolná, což jim umožňuje přežít v drsných podmínkách.

Bergamský ovčák je pes střední až velké velikosti, který může dosáhnout výšky v kohoutku mezi 54 až 60 cm. Může vážit mezi 26 až 38 kilogramy, v závislosti na pohlaví. Jejich hlava je silná a poměrně dlouhá, se širokým čelem a mírně konvexním profilem. Oči jsou tmavě hnědé barvy a mají klidný a inteligentní výraz.

Toto plemeno je známé svou inteligencí, odvahou a oddaností. Jsou mimořádně loajální vůči svým lidem a jsou známí svou schopností pracovat jako ovčáci. Mají výborný smysl pro orientaci a jsou schopni vést stádo ovcí na velké vzdálenosti bez ztráty cesty. Jsou také velmi dobří hlídači a ochránci.

Bergamský ovčák je také známý svou mírnou a klidnou povahou. Jsou velmi trpěliví a laskaví, což z nich činí skvělé rodinné mazlíčky. Jsou velmi tolerantní vůči dětem a většinou se dobře snáší s jinými zvířaty. Nicméně, kvůli svému ovčáckému původu, mohou být někdy trochu opatrní a nedůvěřiví vůči cizincům.

Péče o Bergamského ovčáka vyžaduje dostatek pohybu a duševní stimulace, aby se zabránilo nudě a destruktivnímu chování. Jejich srst také vyžaduje pravidelné kartáčování, aby se zabránilo zamotání a udržela se v dobrém stavu. Ale navzdory těmto nárokům jsou to velmi odolní a zdraví psi, kteří mohou žít až 15 let.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx