Vyhledávání a Atlasu…

Bažant edwardsův

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Bažantovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:MaskováníMonogamní druhTeritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:HrabavíLetci
Barvy:BíláHnědá
Ostatní:Kriticky ohrožený druh
Řády živočichů:Hrabaví
Bažant edwardsův (Lophura edwardsi)

Lophura edwardsi


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Hrabaví„>hrabaví
Čeleď bažantovití
Podčeleď bažanti
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Bažant Edwardsův, latinsky Lophura edwardsi, je vzácné a ohrožené druh zvířete patřící do čeledi bažantovitých. Tento druh bažanta je pojmenován po francouzském ornitologovi Alphonse Milne-Edwardsovi. Jeho přirozeným domovem je především tropický a subtropický les ve Vietnamu. Tento druh je považován za jednoho z nejvzácnějších a nejvíce ohrožených druhů bažantů na světě.

Bažant Edwardsův je středně velké zvíře, které měří přibližně 58-65 cm. Samci jsou výraznější a větší než samice. Mají tmavě modré peří s jasně rudou duhovkou a světlým pruhem na krku. Samice jsou menší a mají hnědé peří s bílými skvrnami, což jim pomáhá lépe se maskovat v prostředí, ve kterém žijí.

Bažant Edwardsův je vysoce teritoriální zvíře. Má tendenci zůstávat v blízkosti vodních zdrojů a obývá husté porosty. Jeho strava je všežravá, zahrnující semena, ovoce, hmyz a malé obratlovce.

Je to monogamní druh, což znamená, že si bažanti Edwardsůvi vybírají jednoho partnera na celý život. Samice snáší 4 až 6 vajec, která následně inkubuje po dobu 25 až 26 dnů. Mláďata jsou schopna krátce po vylíhnutí opustit hnízdo.

Bohužel, tento druh je v současné době považován za kriticky ohrožený Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN). Největší hrozbou pro jeho přežití je ztráta přirozeného prostředí kvůli odlesňování a komerčnímu lovu. Současné úsilí o záchranu se soustředí na ochranu přirozeného prostředí bažanta Edwardsůvho a zvýšení povědomí o jeho ohrožení.