Ipomoea batatas
Detail
Kategorie | Ovíjivé |
---|---|
Barvy rostliny | červená, bílá |
Barvy listů | zelená |
Tvary listů | srdčité, řapíkaté |
Typy listů | listnaté, stálezelené |
Požadavky rostliny | slunce, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost |
Použití rostliny | v potravinářství |
Použitelné části rostliny | plod |
Popis
Batatovník jedlý je bylinná levotočivá liána, celá prostoupená mléčnicemi.
Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, převážně laločnaté, se srdčitou bází.
Květy jsou nálevkovité, bílé až červené, na dlouhých stopkách vyrůstají v paždí listů, vzhledem připomínají náš svlačec.
Plodem jsou 1 – 2 semenné kulovité tobolky. Hlízy jsou vřetenovité až válcovité, podle odrůdy s dužinou bílou až sytě oranžovou.
Čeleď:
Convolvulaceae – pupencovité
Původ:
Rostlina pochází ze Střední Ameriky, někteří autoři tvrdí že z Afriky nebo východní Asie. Pěstuje se v Mexiku, na souostroví Karibského moře, v Polynésii, na Novém Zélandě, ojediněle i ve Španělsku.
Pěstování:
Malé hlízky nebo jejich části s klíčícími pupeny se sázejí do půdy asi 20 cm hluboko. Nejdříve se musí okopávat a odplevelovat, ale brzy listy přikryjí půdu a ošetřování není potřebné. Vyžaduje propustné půdy, tropické a subtropické oblasti a plné sluneční záření. Hlízy se sklízení za suchých dnů v době žloutnutí listů tak, aby se pokud možno nepoškodily. Poraněné, za vlhka sklizené hlízy snadno podléhají zkáze.
Použití:
Plody se jedí vařené nebo pečené, v obchodech se prodávají také sušené, vyrábí se z nich mouka a alkohol, získává škrob a připravuje sirup. Hlízy i nadzemní části jsou dobrým krmivem, mladé nadzemní výhonky se konzumují jako zelenina.
Napsat komentář