Vyhledávání a Atlasu…

Amazoňan pomoučený severní

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Papouškovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Třídy a podtřídy živočichů:Letci
Barvy:BíláZelená
Ostatní:Chráněný druhOhrožený druh
Amazoňan pomoučený severní

Amazona farinosa farinosa


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád papoušci
Čeleď papouškovití

Popis zvířete

Amazoňan pomoučený severní (Amazona farinosa farinosa) je poddruh papouška z rodu Amazona, který se vyskytuje v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky. Je to středně velké zvíře, které dosahuje délky až 38 centimetrů a váhy kolem 450 až 600 gramů. Jeho peří je převážně zelené, ale na hlavě a hrudi najdeme měkké, bílé až světle šedé peří, které zvířeti dodává zvláštní, „pomoučený“ vzhled. Hlava je také zdobena jasně modrými a žlutými pruhy.

Jedná se o stromového obyvatele deštných pralesů, kde žije v párech nebo malých skupinách. Je aktivní především za svítání a za soumraku. Jeho dietu tvoří především ovoce, semena, ořechy, květiny a listy. Jako většina papoušků je i amazoňan pomoučený severní velmi sociální zvíře, které je schopné naučit se napodobovat různé zvuky a dokonce i lidskou řeč.

Amazoňan pomoučený severní je známý svou dlouhou životností – může se dožít až 60 let. Během období rozmnožování klade samička 3 až 4 vejce do dutin stromů, která inkubuje po dobu asi 26 dní. Mláďata pak zůstávají s rodiči až do věku 2 let, kdy se osamostatňují.

Jedná se o ohrožený druh, jehož populace klesá především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nelegálnímu obchodování se zvířaty. Je proto chráněn různými mezinárodními dohodami a zákony.