Vyhledávání a Atlasu…

Aguti středoamerický

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Agutiovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Denní tvorMonogamní druhTeritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:HlodavciSavci
Barvy:Světle hnědáTmavě hnědá
Řády živočichů:Hlodavci
Aguti středoamerický (Dasyprocta punctata)

Dasyprocta punctata


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád hlodavci/“ title=“Příspěvky označené Hlodavci“>hlodavci
Čeleď agutiovití
Rod aguti

Popis zvířete

Aguti středoamerický (Dasyprocta punctata) je malé, ale robustní zvíře, které je domovem v tropických a subtropických oblastech Střední Ameriky a severního Jižní Ameriky. Má poměrně krátké končetiny a dlouhý hřbet, který je zahnutý směrem vzad. Jeho srst je krátká, ale hustá, s barevným odstínem od světle hnědé až po tmavě hnědou, někdy s lehkým nádechem šedé nebo červené.

Délka těla aguti středoamerického se pohybuje mezi 44 až 62 cm a hmotnost mezi 1 až 4 kg. Jeho ocas je krátký a dosahuje délky pouhých 3 cm. Hlava je malá a uši jsou poměrně velké a kulaté. Oči jsou velké a lesklé, s dominantním černým okem obklopeným bílou kruhovou linií.

Aguti středoamerický je denní tvor, který se živí různými plody, ořechy, listy a semeny. Je výborný lezec a plavec. Mezi jeho přirozené predátory patří různé druhy koček, ptáků dravců, hadů a krokodýlů.

Aguti středoamerický je monogamní a vytváří páry, které spolu zůstávají po celý život a sdílejí společné teritorium. Samice rodí jedno až dvě mláďata po gestačním období trvajícím 104 až 120 dní. Mláďata jsou velmi rychle samostatná a již po třech hodinách od narození jsou schopná běhat.

Toto zvíře je významné pro ekosystém svého prostředí, protože pomáhá šířit semena rostlin, které konzumuje. Aguti středoamerický však čelí hrozbám v podobě ztráty přirozeného prostředí kvůli odlesňování a také je často loven pro maso. I přes tyto výzvy je tento druh stále považován za poměrně stabilní, a proto není v současné době považován za ohrožený.